In ultimele 2 saptamani la mare au fost zile in care a batut foarte tare vantul. In aceste conditii marea este agitata, valurile sunt mari si aproape de tarm se formeaza curenti foarte puternici. La Eforie au fost semnalizate valuri de 3m inaltime.

Din pacate in ciuda avertizarilor de pe plaja si a eforturilor salvamarilor in aceasta perioada mai multe persoane s-au inecat. Teribilismul si ignorarea avertizarilor existente pe plaja sau de-a lungul tarmului au fost principalele cauze ale acestor tragedii.
Personal am vazut cum parinti cu copii de mana se aventurau in valuri in ciuda steagului rosu ridicat de salvamari care indica foarte clar: “Inotul interzis”.
O mai buna informare in acest sens si educatia preventiva indiferent de varsta ar putea in anii urmatori sa salvaze multe vieti.
Iata cateva reguli de baza ce ar trebui cunoscute si respectate de toti cei care vin la mare in vacanta.
1. Nu inota in zone care nu sunt patrulate de salvamari.
2. Nu te inota in afara zonelor semnalizate cu steaguri rosi/galbene, care marcheaza zona de inot in conditii de siguranta.
3. Nu te arunca in valuri imediat dupa ce  ai mancat sau daca te afli sub influenta alcoolului.
4. Nu inota atunci cand plaja este inchisa. Respectata semnul vizual “Pericol – Plaja inchisa pentru inot” si steagul roşu.
5. Nu inota in cazul in care nu există steaguri sau semne de siguranta amplasate in zona.
6. Nu te panica, daca esti prins de un curent si tras la fund, ridica un brat si incearca sa plutesti pana la sosirea ajutoarelor.
7. Nu te forta daca ai crampe, ridica bratul pentru ajutor, pluteste si incearca sa pastrezi partile afectate ale corpului nemiscate
8. Nu inota impotriva curentului, poti inota insa in diagonala peste el.

Ramai in siguranta!

Share