Putini dintre noi sunt cei care nu s-au ars niciodata la soare. Probabil la fel de putini stiu si la ce risc s-au expus in urma acestor arsuri la nivelul pielii.
Domnul doctor dermatolog Dragos Popescu raspunde in continuare pentru cititorii blogului Savoy la urmatoarele intrebari:

  • Ce ar trebui sa stim despre efectele radiatilor solare?
  • Cum ne protejam de razele soarelui?
  • Copiii trebuie lasati sa stea la soare?

Ce ar trebui sa stim despre efectele radiatilor solare?
Consecintele nefaste ale expunerilor prelungite la radiatii ultraviolete sunt bine cunoscute: pe termen scurt arsurile solare, iar pe termen lung cancerele si imbatranirea cutanata.
E important de inteles ca dozele de radiatii ultraviolete sunt cumulative, iar efectele sunt ireversibile si se manifesta la distanta, la varsta adulta.
Tesutul cutanat are insa si mijloace de aparare fiziologice, melanocitele care secreta melanina pigment natural al tegumentului, dar si mecanisme de reparare precum proteina P53 si celulele Langerhans.
In cazul expunerilor repetate si prelungite aceste mecanisme nu mai functioneaza corect, de unde riscul de aparitie a cancerelor cutanate.

Cum ne protejam de razele soarelui?
Mesajele in ceea ce priveste protectia solara sunt valabile tot timpul anului, si cu atat mai mult in perioada de vara. Trebuie sa evitam expunerea la soare in intervalele orare in care nivelul radiatiilor ultraviolete este foarte ridicat (11:00-16:00), dar de asemnea trebuie stiut ca radiatiile ultraviolete isi mentin efectele nefaste si in afara acestor intervale, chiar daca suntem in miscare sau facem sport.
De aceea aplicarea de creme cu coeficient de protectie cat mai mare, de preferinta maxim ( SPF 50+ ) si spectru de protectie larg (UVA si UVB) este indispensabila. Este foarte important de stiut ca aplicatiile trebuie reinnoite la fiecare 2 ore dupa fiecare baie chiar si in zilele inourate.
Bineinteles nu uitam mijloacele clasice de protectie: tricouri, palarii, ochelari de soare.

Copiii trebuie lasati sa stea la soare?
O mare atentie trebuie acordata copiilor, pentru ca ei au mecanisme de aparare imature, fiind mult mai vulnerabili decat adultii.
Se stie ca pentru asigurarea rolului benefic al soarelui in activarea vitaminei D sunt suficiente cateva expuneri la soare scurte de 10-15 minute pe saptamana.
In acelasi timp aparitia melanomului la adultul tanar a fost corelata cu prezenta arsurilor solare in copilarie, de altfel toate masurile de protectie trebuie luate de la varsta cea mai frageda.

Multumim pentru informatii.

Daca aveti si alte intrebari nu ezitati sa le trimiteti folosind formularul din pagina Scrie-mi.
Le vom transmite dlui doctor, care are bunavointa in aceasta vara sa raspunda cititorilor blogului Savoy.


Share